Bez kategorii

Herbata to eliksir młodości

By 9 listopada 2018 No Comments

Herbata zielona jest jednym z najstarszych napojów świata, w którym według tradycji tkwi tajemnica wiecznej młodości i długowieczności.

Mimo, że dla Chińczyków i Japończyków jest od pięciu tysięcy lat napojem codziennym, w Europie jest znana zaledwie od 300 lat.

Krzewy herbaty rosną w Chinach, Japonii, Wietnamie i Indiach. Herbata zielona pochodzi z tego samego krzewu, co czarna, różni się jednak sposobem produkcji.

W przeciwieństwie do herbaty czarnej, liście, z których przyrządza się zieloną herbatę, nie są poddawane fermentacji. Zbiera się je ręcznie (to w przypadku lepszych gatunków herbaty) lub maszynowo (dość poślednie gatunki). Suszy się ją tradycyjnie rozkładając liście w zaciemnionym pomieszczeniu na świeżym powietrzu.

Istnieje też metoda CTC, czyli crush, tear, curl (od angielskich słów: zgnieć, poszarp, zwiń), która polega na tym, że liście herbaty się maszynowo prasuje, rozrywa i zwija w granulki, a potem suszy. Ta herbata jest jednak mniej wartościowa.

Herbata zielona pozytywnie wpływa na Twój organizm: – ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała – zawiera przeciwutleniacze, które chronią Twój organizm przed działaniem wolnych rodników – wspomaga procesy trawienne Medycyna chińska i japońska już przed wiekami odkryła dobrodziejstwa zielonej herbaty. Zawiera ona tak cenne składniki, jak witaminy A, B2, B12, C, E, PP oraz wiele minerałów i mikroelementów. Jest ona też doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wpływających hamująco na procesy starzenia się organizmu.

Napar z jej liści łagodnie stymuluje układ krążenia, wzmacnia serce i chroni przed zawałem. Zapobiega również miażdżycy, obniża poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ kostny. Ponadto poprawia koncentrację i pamięć.

Znawcy twierdzą, iż zielona herbata to jedyny napar z liści krzewu herbacianego, który można parzyć aż trzy razy, zawsze uzyskując doskonały efekt: pierwszy napar daje wspaniały aromat, drugi - dobry smak, trzeci - herbatę "wiecznej przyjaźni".

Leave a Reply