Herbata zielona jest jednym z najstarszych napojów świata, w którym według tradycji tkwi tajemnica wiecznej młodości i długowieczności.
Mimo, że dla Chińczyków i Japończyków jest od pięciu tysięcy lat napojem codziennym, w Europie jest znana zaledwie od 300 lat.
Krzewy herbaty rosną w Chinach, Japonii, Wietnamie i Indiach. Herbata zielona pochodzi z tego samego krzewu, co czarna, różni się jednak sposobem produkcji.
Istnieje też metoda CTC, czyli crush, tear, curl (od angielskich słów: zgnieć, poszarp, zwiń), która polega na tym, że liście herbaty się maszynowo prasuje, rozrywa i zwija w granulki, a potem suszy. Ta herbata jest jednak mniej wartościowa.
Herbata zielona pozytywnie wpływa na Twój organizm: – ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała – zawiera przeciwutleniacze, które chronią Twój organizm przed działaniem wolnych rodników – wspomaga procesy trawienne Medycyna chińska i japońska już przed wiekami odkryła dobrodziejstwa zielonej herbaty. Zawiera ona tak cenne składniki, jak witaminy A, B2, B12, C, E, PP oraz wiele minerałów i mikroelementów. Jest ona też doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wpływających hamująco na procesy starzenia się organizmu.
Napar z jej liści łagodnie stymuluje układ krążenia, wzmacnia serce i chroni przed zawałem. Zapobiega również miażdżycy, obniża poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ kostny. Ponadto poprawia koncentrację i pamięć.
Dzień dobry.Chcę zapytać kiedy będą dostępne herbaty chińskie. Pozdrawiam serdecznie.Anna